Nieuws

Alle wijzigingen per 1 januari 2019 op een rij

Elk jaar wijzigen per 1 januari regels op het gebied van pensioen, toeslagen en belastingen. Deze regels gelden voor iedereen in Nederland.

Het kan zijn dat je door deze wijzigingen – ook als je bruto salaris of pensioen niet wijzigt –meer of minder inkomen overhoudt. Dit hangt af van je persoonlijke situatie.

Persoonlijk overzicht

Daarom is het handig dat Wijzer in Geldzaken samen met het Nibud een online vraag- en antwoordlijst heeft ontwikkeld. Daarin komen alle overheidsmaatregelen aan bod die van invloed zijn op je portemonnee. Je vult een aantal korte vragen in over je persoonlijke situatie. Voor de vragen met betrekking tot je bruto inkomen kun je informatie van je salarisstrook gebruiken. Vervolgens ontvang je een overzicht van wat voor jou geldt. Je kunt dit overzicht downloaden en bewaren bij je administratie.

Algemeen overzicht

Het overzicht bevat onder meer informatie over:

AOW

Je ziet wanneer je (naar verwachting) voor het eerst AOW van de overheid gaat ontvangen.

Belasting

In 2019 zijn de tarieven voor de inkomstenbelasting aangepast. De meeste belastingbetalers gaan erop vooruit. Of dit ook voor jou geldt, check je hier. De lage btw gaat van 6% naar 9%. Hierdoor gaan de prijzen in de winkels omhoog. Postzegels en tabak worden daarbovenop nog duurder.

De zorgtoeslag

Deze gaat iets omhoog. Een alleenstaande ontvangt maximaal € 8 per maand meer, een huishouden met meer personen ontvangt tot € 22 per maand meer. Reken zelf uit hoeveel zorgtoeslag je kunt krijgen.

Voor gepensioneerden

Kijk wat voor jou verandert

Wil je weten wat voor jou verandert? Vul dan de vragen in bij ‘Wat betekent dit voor mij?’ op de website van Wijzer in Geldzaken. 

Bron: Wijzer in Geldzaken