Nieuws

Je huis en je pensioen

Kun je blijven wonen in het huis waar je nu woont als je met pensioen gaat? Het maakt daarbij veel verschil of je een koop- of een huurwoning hebt.

Koopwoning en pensioen

Woon je in een koopwoning en heb je een hypotheek? Kijk dan nu alvast hoeveel geld je kwijt bent aan je woning als je straks met pensioen gaat. Je kunt deze uitgavenpost verlagen door je hypotheek helemaal of gedeeltelijk af te lossen voordat je stopt met werken. Op deze manier bouw je bovendien spaargeld op voor de periode na je pensioen. Als je je huis verkoopt, is de opbrengst immers voor jou.

Bij een aflossingsvrije hypotheek gaat dit niet automatisch. Het kan verstandig zijn om dan toch (gedeeltelijk) af te lossen en zo je woonlasten voor later te beperken.

Heb je nog een hypotheek op het moment dat je AOW-pensioen van de overheid ingaat? Dan valt je inkomen in een lager belastingtarief. Je betaalt dan minder belasting en houdt meer geld over. Daar staat tegenover dat je dan waarschijnlijk minder profiteert van de renteaftrek van je hypotheek. Hierdoor ben je meer geld kwijt, zodra je AOW-pensioen ontvangt.

Een huis kopen en pensioen

Een huis kopen is een grote financiële beslissing. Het is verstandig om je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) mee te nemen naar de hypotheekadviseur. Deze kun je downloaden in de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers van deze website.

Heb je ook ergens anders pensioen opgebouwd of bouw je op dit moment ergens anders pensioen op? Ga dan naar www.mijnpensioenoverzicht.nl voor een compleet overzicht van je pensioen via verschillende werkgevers en AOW-pensioen van de overheid. Je kunt daar samen met je partner inloggen voor een overzicht van je gezamenlijke pensioeninkomen voor straks.

Denk ook na over hoe je situatie eruitziet als iets met jou of je partner gebeurt. Zoals bij overlijden of arbeidsongeschiktheid van jou of je partner.

Huurhuis en pensioen

Heb je een huurhuis? Dan is het financiële plaatje anders. Je hebt minder mogelijkheden dan bij een koophuis. Je betaalt tijdens de looptijd van het huurcontract in principe dezelfde huurprijs (los van huurverhogingen). Wordt het huurcontract verlengd? Dan kan de huur verder stijgen. Bij een daling van het inkomen, bijvoorbeeld als je pensioen ingaat, kun je recht hebben op (meer) huurtoeslag. Je kunt op de website van de Belastingdienst checken of je recht hebt op huurtoeslag.

Bron: Wijzer in Geldzaken