Nieuws

Kwart Nederlanders verwacht na pensioen te moeten inleveren

Nederlanders vrezen het meest van alle Europeanen dat hun levensstandaard achteruit gaat na pensionering. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van ING.

  • Slechts 26% van de Nederlanders denkt zijn huidige levensstandaard op peil te kunnen houden na pensionering.
  • Gemiddeld 38% van de Europeanen verwacht zijn levensstandaard na pensionering te kunnen handhaven op het huidige niveau.

Gepensioneerden zijn optimistischer

Gepensioneerden hebben een positiever beeld. Van de Nederlandse gepensioneerden die in dit onderzoek zijn ondervraagd, zegt 40% genoeg geld te hebben om door te leven zoals ze dat gewend waren toen ze nog werkten. Bij de gemiddelde gepensioneerde Europeaan is dat 50%.

Opmerkelijk: wij sparen veel

Deze uitkomsten zijn opmerkelijk, omdat Nederland tot de landen behoort waar het meest gespaard wordt voor het pensioen. Volgens adviesbureau Mercer heeft ons land zelfs het beste pensioenstelsel ter wereld.

Wil je weten waar je aan toe bent?

Check dan hoe je pensioen ervoor staat. Online gaat dat heel snel. Log in met je DigiD op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar staat hoeveel pensioen je hebt opgebouwd via verschillende werkgevers plus hoeveel AOW-pensioen je kunt verwachten van de overheid. Heb je een partner? Dan kun je samen inloggen voor een compleet overzicht.

Heb je vragen over je pensioen?

Neem dan contact op met ons. Onze medewerkers helpen je graag. Ben je benieuwd naar het onderzoek? Hier vind je het rapport (in het Engels).